ZEROS to HERO Matlab

Neden Matlab ve Simulink?
Daha doğrusu açık kaynak ve bedava alternatifleri varken neden matlab kullanırlar?
Matlab matematikçiler ve mühendisler için düşündükleri gibi yazabildikleri bir programlama dilidir. İçinde çok farklı ihtiyaçları karşılayan tasarım, analiz ve simülasyon araç setleri vardır.
Ayrıca son zamanlarda matworks sitesinde c/c++,fortran,.net,java,hdl(vhdl,verilog) kodlarını üretebildiğini görüyorum. Bu hizmet sayesinde tasarlanan algoritmayı farklı dillerde yazma ihtiyacı azalır. Ayrıca c/c++ dili bilmeyen ve öğrenmeye zamanı olmayan araştırmacılar var. Bu durumda matlab ücreti çok bir para etmiyor. Ya yazı şeklinde ya .lib yada .dll,.so yada .jar şeklinde kod üretebiliyor. Ayrıca matlab runtime yüklü bilgisayarlarda .exe formatında matlab ile derlenmiş programlar çalışabilir.
Matlab ile birlikte Simulink gibi block set programlamayı sağlayan bir aracı vardır. Alternatifleri olsa da simulink gibi alternatifi olarak Natural Instruments var fakat alternatifleri ya daha pahalı yada simulink gibi değiller. Eğer kontrol sistemleriyle yada sinyal işlemeyle ilgileniyorsanız kitaplardaki blok gösterimleri hemen simulinkte çizebilir ve simülasyonu yapabilirsiniz. Ayrıca simulink için simülasyon modları bulunmaktadır. Simülasyonu hızlandırmak için bir mod var. Matlabdan bağımsız direk işlemci üzerinde çalışabiliyor tabi lisans lazım. Ayrıca donanım desteği çok iyi. CUDA gpu desteği var, 2017a ile birlikte CUDA 8 desteği de sağlandı. fakat OpenCL desteği bulunmuyor. OpenCV desteği var. Simülasyonlarınızı 3d araçlarla deneyebilirsiniz. python 2.7, 3.4,3.5 desteği ve c motoru da bulunuyor. Parallel hesaplamada thread yerine cloud computing yada batch process arayüzlerini kullanıyor(processleri yönetmek daha kolay). Signal processesing ve control systems toolboxlar vazgeçilmez araç kutuları. Dünyadaki popüler kartlarını, android ve ios sensörlerini programlamayı destekliyor. Telefondaki matlab uygulamasıyla telefonda hesap yapmayı ve matlab online ile internet tarayıcısı üzerinden bulut çalışmasını destekliyor. python ve Juliada bulunan jupiter canlı script özelliği 2017a ile gelmiş gördüğüm kadarıyla ama sanırım yine crackli versiyonda yok.

**Bu kadar saydığım kod üretme ve hızlandırma internetteki crackli versiyonlarda çalışmıyor, Lisans şart!

Matlab yavaş ve çok ram kullanıyormuş. Doğru mu?
2017a versiyonuyla birlikte hız konusunda gelişmeler yaşandı. tabiki python-cython yada Julia kadar hızlı değil Fakat yine de büyük verilerde python ile yarıştığını söyleyebilirim. Ram kullanımı diğerlerinden fazla olabiliyor ama büyük kuruluşlarda ram pekte önemli değil. Ram kullanımının fazla olmasının sebebi matlab varsayılan veri tipinin double olmasıdır, bu veri tipi ihtiyaca göre değiştirilebilir.

Matlab ücreti ne kadar?
4 çeşit lisans var. Tüm lisans alınan matlab ve toolbox versiyonlarını sınırsız süre kullanma imkanı sunuyor. 1 yıllık güncelleme üyeliğiyle fazladan verilen bir ücretle program versiyonlarını yılda 2 kez güncelleme hizmeti veriyor.



Matlab öğrenmek isteyenlere courseradan iyi bir kurs. daha önceden programlamayla ilginizin olmasına gerek yok. Dersler ücretsiz ve 12 haftalık(3 aylık) matlab online lisansı veriyor. Sertifika almak isteyenler $49 vererek alabilir yada financial aid ile kursa başlamadan bedava sertifikayı alabilir. financial aid 15 gün içinde belirleniyor. Bu kursta verilen alıştırmaları ve ödevleri yapın. ayrıca project eulerdeki problemleri çözün derim.



Bundan sonraki hedefim Standford Üniversitesinin courserada verdiği makine öğrenmesi ve algoritmalar kurslarını almak. Ayrıca her türlü sinyali işlemeyi, kontrolcü tasarlamayı, devre tasarlamayı, c/c++/c#,java,sql,hdl dillerinde uzmanlaşmayı istiyorum. Ne kadar oyun yapmak, robot yapmak iyi görünse de teori ve analiz hep atlanan önemli bilgiler.


Evde ufak projeler yapıp internette yayınlayacağım. Umarım öğrenmek isteyenlere faydası olur.



Matlab: https://www.mathworks.com
Matlab sitesinden kurs: https://www.mathworks.com/support/learn-with-matlab-tutorials.html

Kurs: https://www.coursera.org/learn/matlab/home/welcome
Matlab online: https://matlab.mathworks.com/

Yorumlar

Popüler Yayınlar