S bant fmcw tarihi

İtalyan fizikçi Guglielmo Marconi elektromanyetik dalgaları ilk kez çok uzun menzillere taşımayı başarması ve Nicolas Tesla elektromanyetik dalgaların yansıması ile hareket eden nesnelerinin algılanabileceği fikrini ortaya atması tarihte radar fikrinin temellerini oluşturdu. Dünya Normandiya çıkarması sırasında radarın pratikte ne kadar yararlı olduğunu anladı. O günden bu güne elektronik savaş teknolojileri elektronik ve sinyal işleme teknikleri bakımından oldukça gelişti. FMCW tekniği ile darbe tekniğinin PRF açığını kapattı ve zamanla dalga üreticilerinin ucuzlamasıyla S bant cihazlar günlük hayatta kullanılmaya başladı. AFE teknolojisiyle elektronik ayrıntılarıyla uğraşmak yerine sistem düzeyinde ARGE yaparak zamandan ve paradan tasarruf etmemizi sağlıyor. Daha düşük nanometrede üretilen işlemciler watt başına düşen teraflop oranını düşürdü ayrıca yeni kod üretme teknikleriyle AFE cihazlar daha yüksek verimlilikte daha düşük maliyetlerde yazılım çalıştırabilir hale geldiler

  FMCW radarı esas olarak alıcı-verici, mikroişlemci denetimli bir kontrol ünitesinden ve yama anteninden(mikroşerit anten) meydana gelin toplu bir modüldür. Yama antenleri 100GHZye kadar çalışacak şekilde yapılır. Bilgisayara giriş-çıkış genelde USB üzerinden yapılır fakat hala FSK modülasyonlu, düşük frekans için ses kartı girişi kullanılmaktadır.
   FMSD-radarı uygulamasındaki alıcı aygıtı menzil ölçümü için göndericiye ait tüm frekans kaymalarını işleyebilmelidir. Alınan sinyaldeki frekansların 250 MHz e kadar olması beklenir. Bunun, bir sonraki yükseltici katının bant genişliğine ve analog-sayısal dönüştürücü için gerekli örnekleme frekansına ciddi bir etkisi vardır. Bu nedenle bir FMSD-radarının sinyal işlemci baskılı devresinin maliyeti bir SD-radarında kullanılana göre çok fazladır.
       FMCW radarlardan görüntü üretilirse ‘Imaging-imge veren’’ vermezse(yükseklik ölçen sensör alpha katsayısını ibre olarak gösterir) ‘’nonImaging-imge vermeyen‘’ diye adlandırılır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar